Nie wyobrażam sobie jak można wyjść z domu nie
jedząc śniadania. Była to dla mnie zawsze abstrakcja, dopóki przy jakiejś
luźnej pogawędce okazało się, że duża część moich znajomych nie ma tego nawyku.
Gdy parę razy wyszłam na głodniaka z domu zawsze miałam cały dzień zmarnowany.
Byłam zła, zestresowana, ile bym nie zjadła ciągle czułam głód, ogólnie cały
dzień coś mi nie pasowało albo nie wychodziło.
Ale nie tylko ja uważam, że należy jeść śniadania.
Wiele badań udowodniło, że osoby które
rano jedzą śniadanie szybciej chudną, przez co w dłuższym okresie rzadziej
cierpią na nadwagę i otyłość. Zjedzenie rano śniadania sprawia, że nasz apetyt
w ciągu dnia jest mniejszy. Dzięki czemu jemy mniej a przede wszystkim jemy
mniej pustych kalorii dla chwilowego zabicia głodu.
Zjedzenie wartościowego posiłku rano poprawia nasze
zdolności intelektualne. Dzięki czemu szybciej pracujemy, jesteśmy bardziej
efektywni, mniej podatni na stres. Dzieje się to z powodu tego, że nasz mózg
potrzebuje glukozy. Gdy nie jemy rano nic, nasz mózg musi ją oszczędzać i
magazynować. Co z kolei powoduje, że mniej wydajnie pracujemy. Jesteśmy ospali,
rozdrażnieni, nie możemy się skoncentrować, wykonywanie poszczególnych zadań
zajmuję nam o wiele więcej czasu.
Dzięki wartościowemu śniadaniu mamy energie na cały
ranek i popołudnie a także lepsze samopoczucie. Stop ponurakom i malkontentom!
Ni zapominajmy o naszym zdrowiu. Nasz układ
pokarmowy w godzinach rannych wykonuje bardzo intensywną prace, nasz żołądek wydziela duże ilości kwasu solnego by
móc strawić pożywienie. Gdy nie dostarczymy mu potrzebnych składników możemy
nabawić się zgagi, wrzodów, refruksu a także nadżerki.
Nasze śniadania powinny być bogate w nierafinowane
węglowodany oraz białka, być pożywne, zdrowe a także smaczne. Dobrymi
propozycjami są owsianki, musli, jajka, ciemne pieczywo, biały ser, owoce,
warzywa, mleko, konfitur
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz